Denna nyhet är mer än 3 år gammal

2 september, 2018

Galleri Moment ska vara bemannat (NST 30/8)

Angående insändare i min mening med rubrik: Hur skall det gå för Galleri Moment? Införd torsdagen den 23 aug.

Upplysningsvis vill jag nämna att vi i Moderaterna innan sommaren har lämnat in ett initiativärende till kommunstyrelsen gällande ersättningslokal och bemanning under tiden biblioteket renoveras. Precis som anförs i insändaren har Ängelholms kommun och Ängelholms konstförening haft ett samarbetsavtal om Galleri Moment sedan 1967. Detta samarbete har gett ängelholmarna ett bra utbud av galleriverksamhet mitt i stan sedan dess. Åtskilliga är de som besökt detta galleri antingen genom spontanbesök eller bokade vernissager.

Våren 2017 sades avtalet ensidigt upp av Ängelholms kommun. Anledningen till uppsägningen var att kommunen ville göra galleriet obemannat. Det hade med stor sannolikhet medfört ett betydligt mindre utbud från våra konstnärer. Då man säkert ser det som ett problem att ställa ut värdefulla föremål utan någon bemanning som garanterar konstverkens säkerhet.

Vid en interpellation ställd i kommunfullmäktige av Moderaterna den 23 maj i år så uppfattade vi att Lars Nyander (S) lovade att lyfta frågan i kommunstyrelsen. Frågan lyftes därefter enbart i en av kommunstyrelsens beredande arbetsgrupper. Vid dessa diskussioner framkom det tydligt att Socialdemokraterna var nöjda med fattat beslut.

Nu vill vi moderater lyfta frågan om hur Galleri Moment ska drivas framöver och har därför föreslagit att Galleri Moment ska vara bemannat till det att Stadsbiblioteket är renoverat. Därefter ska ny utredning om behovet av bemanning genomföras. Vi tycker även det är självklart att lämplig ersättningslokal ska erbjudas under renoveringstiden.

Sven-Ingvar Borgquist (M)

Ta ställning och dela artikeln