Denna nyhet är mer än 3 år gammal

6 september, 2018

Vi säljer in Ängelholms sjukhus (NST 6/9)

Ängelholms sjukhus är en viktig del av skånsk sjukvård. Moderaterna har länge arbetat för att det skulle bli ännu bättre och har genom åren gett sjukhuset plats och utrymme för utveckling. Redan 1998-2002 skapade vi ett regionägt bolag med externa krafter i styrelsen för att ge sjukhuset utvecklingskraft. Tyvärr upphävdes denna reform när vänstersidan tog makten i regionen. Och de ville hellre försöka lägga Ängelholm under Helsingborg.

Det senaste året Moderaterna fört en envis kamp mot regionstyret, som velat få in Hälsostaden i den stora sjukhusförvaltningen Sund. Vi fruktar att det skulle ta död på själva idén i Hälsostaden.

Vi har kommit till slutsatsen att sjukhuset behöver garanteras självständighet. Vinner vi valet ska därför utredas om sjukhuset kan upphandlas som entreprenad eller om man ska göra en nystart som regionägt bolag. Entreprenad har i Skåne fungerat bra i Simrishamn och även på andra ställen i Sverige.
Det viktigaste är att få personal vilket kräver att det finns goda arbetsvillkor och bra möjligheter att utvecklas i sitt yrke. Vi tror att det skapas dels genom att man har korta beslutsvägar inom regionens egna verksamhet, dels genom att det finns olika arbetsgivare att välja mellan för vårdens personal.

Detta är vår strategi där Ängelholm ges en centralpunkt. Just därför är det tråkigt att Socialdemokraterna tycks avfärda all utveckling med att sjukhuset ”säljs ut”. Så är det inte, tvärtom ska Ängelholm säljas in som den förebild det är. Och ges frihet att lokalt bli ännu bättre.

Carl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition
Robin Holmberg (M), kommunalråd i opposition Ängelholm
Anna Jähnke (M), förstanamn moderata regionlistan nordvästra valkretsen

Ta ställning och dela artikeln