Denna nyhet är mer än 3 år gammal

10 april, 2011

Svar till Tonny Öhrving

Läste i NST lördagen den 26 februari dina åsikter om hur politikerna i Ängelholm skall göra kommunen till en bra kommun för boende i alla åldrar. Du beskrev även hur våra grannländer tänker i bygg- och planfrågor. Din omvärldsanalys var beskrivande men en sak har du kanske missat i din analys; befolkningsprognosen.

I Ängelholm kommer det framöver att behövas boende för 55+. Dessa personer har levt sina liv i vår kommun, skaffat barn, arbetat och har sina sociala nätverk här. Denna del av befolkningen vill kanske inte längre vara hemmafixare, klippa gräs och allt vad som följer med att äga en villa med tillhörande tomt.

I dag har vi en mycket kunnig befolkning som kan och vill ställa krav.

Jag vill ha valfrihet att styra över mitt liv när jag blir 55+. Jag vill inte leva ett liv som min farfar gjorde. När åldern och pensionen kom då fanns bara två saker att välja på: Ättestupan eller ett rum på ett ålderdomshem där livet tynade bort.

Idag vill man kanske kunna gå ner på ”stan”, välja en krog att äta en bit mat på och ta ett glas vin. Det har man oftast inte hunnit med under åren då hela livet kretsar kring arbete, hämta på dagis och att försöka få någon aktivitet utförd. Då kämpar man för att få livets pusselbitar på plats!

Idag kan man välja! Bra, inte sant?

Vill man ha ett aktivt liv med ett bekvämt boende är det klokt att välja ett bostadshus med inriktning på åldrandet. Är jag pigg och vital vid 65 kanske jag inte är det vid 75. Då är det förträffligt att redan tidigare kunnat få möjligheten att välja och planera mitt boende.
Tänk att stå inför en flytt när kroppen inte längre orkar. Du blir beroende av att anhöriga skall sköta det åt dig.

Vem skall då ha tid att sitta i sin TV-soffa och titta på Let´s dance? Eller har tid att komma och titta när du skall arrangera dans på Tegelbruksbron?

Nej Tonny, vi politiker i Ängelholm har inte fått ”dille”! Vi verkar för en kommun som med omtanke tar ansvar för sina innevånare.

Liselott Perlhagen (M)

Ta ställning och dela artikeln