Denna nyhet är mer än 3 år gammal

17 maj, 2011

Wallmark på SVD Brännpunkt

Med tal om nya gränskontroller och rapporter om att pendlare från Sverige tvingats visa pass kan signalerna från Danmark sägas vara allvarliga och oroande. Det strider mot tanken på Europa som en kontinent präglade av öppenhet och rörlighet. Och för många i Öresundsområdet är inte resandet mellan Skåne och Själland en färd mellan två länder utan det sker i en och samma region samt inom en allt mer gemensam arbetsmarknad. De flesta finner tanken absurd att det skulle ske något slags myndighetskontroller med risk att få visa pass på tågen mellan Uppsala och Stockholm. Den som åker från Ängelholm, Helsingborg eller Malmö till Köpenhamn kan dock numera löpa risken att stoppas, kontrolleras och utfrågas.

Det som sker i Danmark följer dessvärre en inskränkthetens trend som kan iakttas runt om i hela Europa. De nya reglerna beror knappast på en radikal omvärdering av trycket från kriminella och smugglare utan är en del av dansk folkepartis krav på regeringen i samband med förhandlingar om budget och ekonomi. Det gör försvararnas argument, även i Sverige, ihåliga.

Med viss sorg kan vi som moderat respektive folkpartist notera att våra danska systerpartier som vi i så många andra sammanhang uppskattar och gillar har gjort helt fel i förhållande till dansk folkeparti. Det har varit en gradvis anpassning för att behaga regeringens stödparti. Men en tydlig idéburen borgerlighet kan aldrig tillåta populismens och småsinthetens krafter sitta bredvid föraren och ibland få agera kartläsare! Det senaste utspelet om gränskontroller är dessvärre ett tecken på denna urgröpning. För oss är det en tydlig varning mot att i Sverige någonsin göra sig beroende av sverigedemokraterna. Då går det illa. Då går det som i Danmark!

För den som reser och rör sig i Europa passeras ibland övergivna tullstationer. Där tidigare köer fanns och omfattande byråkrati frodades tar sig nu människor, varor och tankar fritt över gränserna. Det är viktigt att slå vakt om denna grundläggande idé!

Nu är flera länder inne på att försvaga denna grundbult i det europeiska samarbetet. På gränsen mellan Italien och Frankrike vill Berlusconi och Sarkozy ha tillbaka gränsbommarna. Flyktingar från Tunisien anges som skäl.
I Danmark gör regeringen upp med dansk folkeparti och förstärker gränskontrollen till Tyskland och Sverige.

Visst finns också en baksida i form av droger, vapen och människohandel. Kriminella nätverk agerar alldeles oberoende av länder. Det är viktigt att utifrån ett europeiskt perspektiv ägna sig åt att bekämpa brottsligheten. Fördjupat och förstärkt samarbete mellan polis, tull och åklagare behövs.
De ledare i Europa som förenklar svaren på dagens problem till en alltmer hårdnande attityd mot flyktingar, främmande, oliktänkande och andra minoriteter borde läsa på om den europeiska historien. Ett öppet och sammanhållet Europa är en förutsättning för att vi skall klara att hålla jämna steg med de nya tillväxtekonomierna.

Från kommissionens sida ska nu granskas huruvida de danska åtgärderna strider mot Schengenavtalet. Politiskt i Sverige finns det dock två viktiga slutsatser att dra.

För det första bör aldrig i något sammanhang tanken på fri rörlighet och passlöshet i Norden och vårt närområde ifrågasättas. Istället behövs ett fördjupat och förbättrat samarbete i regionen. I Öresundsområdet precis som i exempelvis Tornedalen handlar det mycket mindre om två länder och mycket mer om en delad verklighet och vardag. Det lokala perspektivet får inte glömmas bort i Stockholm eller Bryssel! Och för det andra bör Alliansens partier aldrig ge sverigedemokraterna några möjligheter till inflytande då just dansk folkepartis framgångar vid förhandlingsbordet i Köpenhamn är ett varnande exempel. Det handlade från början om budgetdiskussioner och slutade med gränskontroller.

Hans Wallmark
Riksdagsledamot (M)
Ledamot av Nordiska rådet
Olle Schmidt
Europaparlamentariker (FP)

Ta ställning och dela artikeln