Denna nyhet är mer än 3 år gammal

21 december, 2011

Rikard Nilsson och Hans Wallmark i KvP 21 december

Se restaurangbranschen! I samband med förslaget om sänkt moms har mängder med märkliga argument och åsikter förekommit i debatten. Det har sagts konstiga saker. Värst var kanske Håkan Juholts (S) nedsättande uttalande om McDonaldsbidrag.

Vad handlar momssänkningen om? På ett plan: När man äter en kycklingsallad på macken betalas 12 procent i moms, så fort maten serveras framför en gäst sittande på en restaurangstol är det 25 procent!

Vilken styvmoderlig behandling restaurangerna har fått genomlida i alla år! Det har tagit lång tid för förbättringar. Nu kommer äntligen momssänkningen.

Låt oss ta ett exempel: Ett företag ställer ut på en mässa, besätter sin monter med personal och utrustning. De anställda bor på hotell. Låt oss säga att man lägger en halv miljon kronor i allt som har med mässan att göra. Allt är avdragsgillt Så fort någon i personalen går ut i mässgången och drar in en kund i montern för att visa hur bra produkter de har, händer nått! Wow vilka fina produkter ni har, säger kunden. Och personalen i montern säger, låt oss träffas i kväll över en middag och diskutera upplägget för affären. I samma ögonblick som de kommer in i restaurangen så ändras förutsättningarna och företaget får helt plötsligt bara dra av 90 kronor per person. Är inte det att diskriminera en hel bransch! Och så nu kritiken mot den sänkta momsen!

Det är dags att se att restaurangnäringen är en viktig del i Sveriges utveckling! Olika tävlingar visar att vi är världsmästare på mat, europeiska mästare i matlagning, nordiska mästare i matlagning och svenska mästare i matlagning. Årets Kock i snart 30 år har varit stilbildande världen över när det gäller gastronomi och att ligga i framkant!

Det finns behov av fler reformer. Full avdragsrätt för företagen när de gör affärer med kunder! Blir förutsättningarna bättre för branschen så minskar den svarta del som finns! Är det rimligt att en bransch ska acceptera ett snitt på tre procent i lönsamhet? Alla restauranger och hotell ligger inte heller i de stora städerna, det gör satsning på mat och gastronomi till en viktig fråga för landsbygdsutveckling.

Sveriges restauranger och svensk mat har internationell lyskraft. Det skänker uppmärksamhet till vårt land.

Tänk tanken på att alla landets restauranger håller stängt en vecka eller två? Ingen Toast Skagen, Håkan Juholt! Och inga jobb till alla de ungdomar som tjänar egna pengar och är stolta över sitt jobb när de serverar hamburgare!

Rikard Nilsson
Kock

Hans Wallmark
Riksdagsledamot (M)

Ta ställning och dela artikeln