Denna nyhet är mer än 3 år gammal

9 september, 2013

Expressen debatt (9 september)

Under två dagar har president Obama dominerat svensk nyhetsrapportering. Istället för glädje och stolthet har mer surmulna kommentarer hörts från den socialdemokratiska oppositionen. Urban Ahlin, utrikespolitiskt ansvarig, har gett förslag på ämnen att beröra där USA och Sverige tycker olika. Ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson har lyft fram det hon finner negativt.

Tänk för en sekund ifall de rödgröna vunnit valet 2010. Då hade Barack Obama mötts av en S-statsminister som krävt att USA avvecklar sina kärnvapen och lägger ner alla sina militärbaser utanför USAs gränser. De kraven är delar av den rödgröna utrikespolitiska plattform som presenterades i februari 2010. Svårligen hade de samtalen resulterat i något positivt.

Det är tydligt att Vänsterpartiet hade stort inflytande över plattformen. I den går att läsa att Sverige ska ha en god relation till Ryssland. När det gäller förhållandet till USA handlar det mer om ett nödvändigt ont: ”Vår gemensamma historia gör Europa och USA beroende av varandra. Samarbete över Atlanten är alltid bättre än djup misstro och isolationism”. Sen när präglades Sveriges relation till USA av misstro och isolationism?

Hade Obama ens kommit? Historiskt har relationerna av och till varit mycket frostiga. På 1970-talet kallades rent av ambassadörerna tillbaka hem till respektive land. Nu är det andra resor som företas över Atlanten! Urban Ahlin och Magdalena Andersson har en hel del att fundera kring!

Hans Wallmark (M)
Försvarsutskottet, ers Utrikesutskottet

Ta ställning och dela artikeln