Denna nyhet är mer än 3 år gammal

31 oktober, 2013

Pressmeddelande: Hans Wallmark vald till vicepresident

Vid Nordiska rådets session som pågått i Oslo 29-31 oktober har riksdagsledamot Hans Wallmark (M), Ängelholm, valts till vicepresident. 2014 tar Sverige över det årligt roterande ordförandeskapet för Nordiska rådet. Till president har Karin Åström (S) valts.

– Tacksamt och hedrande att få vara med och forma och leda arbetet, säger Hans Wallmark i en kommentar. Norden är något konkret och närvarande. Inte minst för oss som bor nära ett annat land i en dynamisk Öresundsregion. Samtidigt är nordiskt samarbete något mycket mer än bara Nordiska rådet. Uppgiften är att fortsätta fördjupa samarbetet och riva gränshinder och barriärer.

Hans Wallmark har också valts till delegationsledare för den konservativa gruppen som består av borgerliga partier från de fem nordiska länder och de tre självstyrande områdena, bland annat Höyre i Norge, Samlingspartiet i Finland, Självständighetspartiet på Island samt Moderaterna på Åland. Han efterträder Olemic Thommesen som utsetts till stortingspresident, talman, i Norge.

– Min ambition är att skapa en tydlig, konsekvent och välformulerad borgerlig röst i det Nordiska Rådet där vi fokuserar på de områden där ett nordiskt samarbete verkligen kan göra skillnad.

Ta ställning och dela artikeln