Denna nyhet är mer än 3 år gammal

28 februari, 2014

Fotbollförbundet visar ingen hänsyn

I dag och på lördag startar Svenska cupen i dam- respektive herrfotboll. Det innebär att årets fotbollssäsong är igång och vi har, som så många andra, sett fram emot detta. Fotbollen är viktig för lokalsamhället och ger såväl sociala som hälsomässiga vinster. Arenaägarna – oftast kommunerna – vill ge fotbollen bra förutsättningar att utvecklas.

Men nu måste vi säga ifrån i ett gemensamt upprop.

För några år sedan inledde Svenska Fotbollförbundet ett arbete med att skärpa kraven på dam- och herrfotbollens elitidrottsarenor, det vill säga arenorna i första- och andradivisionerna. I år ska dessa krav gälla fullt ut. Kraven är ensidiga och innebär stora kostnader för kommunerna.

Säsongsstarten har lagts allt tidigare de senaste åren. Det innebär att många kommuner måste lägga stora resurser på att värma planerna. Uppvärmningen tar veckor och det är inte ovanligt att arenaägarna måste skyffla undan mängder av snö.

Detta är ett av många exempel på hur Svenska Fotbollförbundet tar beslut utan att varken visa hänsyn till kommunernas situation eller att själv ta de ekonomiska konsekvenserna.

Ängelholm, Falkenberg, Landskrona, Halmstad och Värnamo är några av de kommuner som nu möter stora utmaningar i sitt arenaägande. Kommunerna vill ge föreningar och supportrar bra förutsättningar att utöva respektive följa fotboll, men Svenska Fotbollförbundets krav handlar många gånger om annat.

Det finns till exempel ingen anledning att kräva att arenorna i herrarnas näst högsta serie ska ha pressrum med minst 50 sittplatser, när flera klubbar inte har fler än fem, sex journalister som bevakar deras matcher. Inte heller finns det skäl att kräva att pressläktaren ska ha minst 25 platser med bord.

Självklart är flera av de standarder, som Svenska Fotbollförbundet vill ha, rimliga och självklart ska anläggningarna hålla så pass bra kvalitet att de ger utövare och supportrar en bra upplevelse. Men arenakraven måste bli bättre anpassade till kommunernas behov. I de fall där kraven inte kan uppfyllas vill Svenska Fotbollförbundet ha löften om framtida politiska beslut för att klubbar och arenaägare ska kunna få dispens till spel kommande säsong.

Det är både uppseendeväckande och orimligt. Ingen ska föregå den politiska beslutsprocessen.

Svenska Fotbollförbundets långtgående krav drabbar inte heller bara arenaägare inom fotbollen. Kraven har också blivit normerande för andra idrottsförbund som tar dessa till utgångspunkt för sina idrotter. Ett aktuellt exempel är att förbundet för amerikansk fotboll nu i princip har kopierat Damallsvenskans krav, trots att intresset för den amerikanska fotbollen är långt ifrån lika stort.

Situationen är olycklig och kan skada allmänhetens tilltro till idrottsrörelsen.

SKL vill att arenakraven formaliseras i återkommande överläggningar mellan idrotten och arenaägarna. Genom ökad dialog kan kommun och idrott få bättre förståelse för varandras roller. Ängelholm, Falkenberg, Landskrona, Halmstad och Värnamo vill genom ett gemensamt initiativ få igång en dialog med idrotten.

Arenakraven måste vara anpassade till den verklighet som kommunerna och andra arenaägare verkar i.

Anders Knape, Ordförande, Sveriges Kommuner och Landsting
Mari-Louise Wernersson, Kommunstyrelsens ordförande, Falkenbergs kommun
Torkild Strandberg, Kommunstyrelsens ordförande, Landskrona stad
Hans-Göran Johansson, Kommunstyrelsens ordförande, Värnamo kommun
Robin Holmberg, Kommunstyrelsens ordförande, Ängelholms kommun
Carl Fredrik Graf, Kommunstyrelsens ordförande, Halmstads kommun

Ta ställning och dela artikeln