Denna nyhet är mer än 3 år gammal

20 maj, 2014

Hela befolkningen berörs (NST 17/5)

C-G Pernbring undrar varför de allmänna valen till mestadels handlar om frågor som skola, vård och omsorg. Svaret från oss är väldigt enkelt. Av kommunens totala budget går ungefär 90 % till dessa områden. Då bör debatten också till 90 % handla om dessa frågor. Detta är frågor som berör alla och där politiska beslut får effekt på hela kommunens befolkning.

Skribenten tar upp ett par frågor som han anser inte berörts i valrörelser och där han senare känt sig överkörd av politikerna. Exemplen är olyckliga då frågorna faktiskt har debatterats i åtskilliga valrörelser, eller är frågor där breda uppgörelser nåtts och alla partier fått kompromissa för att nå resultat. Gemensamt för dem alla är att det är frågor som avgörs av riksdagen och inte av kommunen.

Därefter avslutar Pernbring med ett antal frågor han önskar valrörelsen borde handla om. Återigen är alla frågor, utom en, sådant som avgörs i riksdagen och därför av naturliga skäl inte finns med i Moderaternas lokala valprogram. Och vad det gäller frågan om elitidrott, så går en väldigt liten del av kommunens budget till detta. Att hela den lokala valrörelsen skulle handla om denna fråga är orimligt, vilket nog de flesta håller med om.

Skolan, som är en kommunal angelägenhet, är för oss en av de tre viktigaste frågorna i höstens val. Ängelholm har under Moderaternas ledning klättrat rekordartat i rankningar de senaste sex åren. De 10 bästa skolkommunerna i Sverige styrs av moderater. De 10 sämsta skolkommunerna styrs av socialdemokrater. För alla som vill ha en bra skola för Ängelholms unga borde valet i höst vara självklart.

Robin Holmberg, kommunstyrelsens ordförande
Sven-Ingvar Borgquist, ordförande Moderata kommunkretsen i Ängelholm
Daniel Jönsson, ordförande Moderaterna i Munka-Ljungby

Ta ställning och dela artikeln