Denna nyhet är mer än 3 år gammal

27 maj, 2014

Se helheten (26/5)

Den politiska debatten i Ängelholm har sedan en tid dominerats av några få frågor, där debattens vågor gått höga. Politik bör handla om att se helheten och ta politiskt ansvar. Socialdemokraterna i Ängelholm går nu ut och lovar allt till alla, utan att tala ett ord om hur detta skall gå till och hur mycket kommunalskatten måste höjas. Andra partier är beredda att begå rättshaveri istället för att acceptera den parlamentariska majoriteten, bara för att de inte får sin vilja fram.

Den mer sansade bedömaren och väljaren kanske vill se mer på just helheten. Sveriges kommuner och Landsting tar varje år fram statistik på hur varje kommun klarar sig i konkurrensen med andra kommuner. Det finns 290 kommuner i Sverige. Ängelholm kommer på tionde plats av 290 när det gäller väntetid till äldreboende (16 dgr), på 36:e plats av 290 rörande andelen elever i årskurs 3 som klarar de nationella proven, på 31:a plats rörande andelen behöriga elever till nationellt program på gymnasiet, på 36:e plats rörande andelen elever som fullföljer gymnasieutbildningen, på 21:a plats rörande hur få som får försörjningsstöd, på 39.e plats rörande antalet nystartade företag.

Svenskt näringsliv rankar Ängelholm på plats 8 i Sverige när det gäller företagsvänlighet. Ängelholm rankas även som Sveriges 12:e bästa kommun i lärarförbundets skolranking. Det skall också nämnas att den i massmedia upphaussade PISA undersökningen genomfördes på den sista årskullen niondeklassare som inte påverkats av alliansens skolreformer, något som debatten helt missat. I Ängelholm förbättras skolresultaten år för år.

För att travestera på det gamla ordspråket – Man vet vad man har, men har ingen aning om vad man får.

Ola Carlsson (M)

Ta ställning och dela artikeln