Denna nyhet är mer än 3 år gammal

15 juli, 2014

Äntligen stod prästen i predikstolen (Kristianstadsbladet 14/7)

Äntligen stod prästen på predikstolen.

Så mästerligt inleds Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. En text som finns att läsa på framsidan av alla tjugor invid porträttet av författarinnan och Nobelpristagaren.

För att travestera dessa rader. Äntligen stod Marianne Berg i riksdagens talarstol. Och vidare: Iförd en t-shirt med bild av statsminister Fredrik Reinfeldt och en personligt nedskriven hälsning från en kämpe till en annan.

Visst kan en del sägas om klädvalet i landets främsta politiska församling. Men i samband med att denna vänsterpartist från Malmö höll sitt sista anförande visade sannolikt talmannen viss fördragsamhet.

Det finns anledning att uppmärksamma det som skedde i riksdagen för någon vecka sedan. Inte minst som relief till det tonläge och det språk som kan komma att höras från i dag till valdagen 14 september.

Det finns en politisk kultur av att skilja på sak och person som det faktiskt gäller att värdesätta. Som utrikes- och försvarspolitiker har jag många gånger mötts av förvånande kommentarer av att Sverige representeras av blandade delegationer med politiker från flera läger där ledamöterna lyssnar till argument snarare än att uteslutande ta ära och heder av varandra.

Bakom talmannens rygg på podiet finns i riksdagens kammare en imponerande väv. Ibland brukar jag kalla den textilskapelsen för 101 nyanser av grått då färgerna är dova och mättade. Och så kan vår riksdag också många gånger beskrivas. Det menat som något positivt! Vill man ha eldfängt så blir det parlament där smockor utdelas och folk kastar skor på varandra. Sverige och Norden är just 101 nyanser av grått. Vi lappar och lagar. Vi är pragmatiska. Det erkänns: Inte alltid avvikande och spännande, men ärliga och välmenande. Politiker från många partier vill göra det bättre och enklare. Kontrasten är också tydlig i förhållande till de grovheter som kan frodas på nätet och i kommentarsfälten.

Från talarstolen sa Marianne Berg: ”På min fina T-shirt finns det en väldigt bra bild på vår statsminister Fredrik Reinfeldt – en man som tillsammans med övriga i Alliansen snart har kämpat i åtta år. Historiskt finns det ingen moderat eller någon annan från övriga allianspartier som har varit statsminister längre, och det finns ingen statsminister som har varit yngre än Fredrik Reinfeldt var när han tillträdde sin post 2006. Det säger jag grattis till. Det var bra jobbat!/…/

Trots att jag rent politiskt inte är av samma åsikt som statsministern och hans kamrater finns det ett ’vi’ och några som kan göra skillnad på sak och person – en mycket viktig egenskap i livet.”

Politik handlar om att bryta idéer och uppfattningar med och mot varandra. Men det är också fråga om personliga möten. Det finns möjlighet att lära av varandra. Därför finns det så här på randen till vad som kan bli en tuff valrörelse skäl att bära med sig insikten och förmågan att i politiska sammanhang skilja på sak och person. Det har Marianne Berg visat då hon äntligen stod i talarstolen iförd en Reinfeldt-tröja.

Hans Wallmark
Riksdagsledamot (M), Ängelholm
Ledamot av moderaternas partistyrelse

Ta ställning och dela artikeln