Denna nyhet är mer än 3 år gammal

24 augusti, 2014

På Ukrainas nationaldag 24 augusti (Norrbottens-kuriren)

I dag, den 24 augusti är det Ukrainas nationaldag. Den firas till åminnelse av att Ukraina den dagen 1991 blev en självständig stat, fri från Sovjetunionen. I dag kämpar Ukraina för att behålla den självständigheten och säkra sin territoriella integritet. Konflikten i Ukraina och den ryska aggressionen har skakat den europeiska säkerhetsordningen i grunden. Den ökade osäkerheten gör att Alliansregeringen har presenterat ett kraftfullt paket med satsningar på Sveriges försvar.

Vi vill tillföra 27 miljarder extra till försvaret fram till slutet på nästa försvarsinriktningsperiod. Det är den största satsningen på försvaret sedan 1950-talet. Alliansregeringen har presenterat konkreta satsningar på personal, ny materiel och mer övning och närvaro i strategiskt viktiga områden som Östersjön och Gotland. Det innebär en betydande förstärkning av Sveriges försvarsförmåga. Alliansregeringen utvecklar också försvarssamarbetet med våra nordiska grannar och Nato.

Alla är dock inte lika bekymrade över den ryska aggressionen i Ukraina. Torbjörn Björlund, ledamot för Vänsterpartiet i riksdagens försvarsutskott, säger att EU-utvidgningen ska ses som ett hot mot Ryssland och om den ryska annekteringen av Krim att ”det var emot folkrätten och ska naturligtvis inte accepteras. Samtidigt sköts inte ett enda skott. Det måste betyda något”.

Den sortens ursäkter för det ryska agerandet visar på en oroande undfallenhet mot Putins Ryssland och förnekar länder som Ukraina, Azerbajdzjan och Georgien rätten att själva välja om de vill gå med i EU. Vänsterpartiet vill dessutom dra ner försvarsanslaget med en dryg miljard om året och avveckla Sveriges samarbete med Nato.

Miljöpartiet vill även de dra ner på försvarsanslaget, men ännu mer än vad Vänsterpartiet föreslagit. (MP) lade i sin senaste budget fram förslag som skulle innebära en minskning av anslagen till det militära försvaret med drygt 2,5 miljarder årligen. Dessutom vill (MP) inte gå vidare med nästa generations Jas Gripen eller nästa generations ubåt. Miljöpartiet verkar överhuvudtaget inte ha tagit intryck av vad som har hänt i Ukraina det senaste halvåret.

Sammantaget är Vänsterpartiets och Miljöpartiets försvars- och säkerhetspolitik mycket oroande för Sverige, men även för länder som Ukraina. Den är också något som Socialdemokraterna måste ta ställning till om de vill bilda regering med (V) och (MP). I en tid av ökad osäkerhet behöver Sverige mer satsningar på försvaret och internationellt samarbete – inte mindre.

Cecilia Widegren (M),
riksdagsledamot Skaraborg, Försvarsutskottets vice ordförande tillika Alliansgruppledare

Hans Wallmark (M),
riksdagsledamot norra och östra Skåne, Ledamot av Försvarsutskottet

Ta ställning och dela artikeln