Denna nyhet är mer än 3 år gammal

25 augusti, 2014

Ekonomin är viktigast (HD/NST 25/8)

En undersökning som presenterades strax före sommaren visade att endast sju procent ansåg att ekonomi är den viktigaste valfrågan. Detta är för mig mycket märkligt. Ekonomi för stat, landsting och kommun fungerar precis som vår hushållsekonomi. Det måste finnas en balans mellan utgifter och inkomster, gärna med en trygg buffert.

Oavsett om det handlar om privat ekonomi eller offentlig ekonomi så borgar en stabil ekonomi för att man kan ta dyra beslut när så behövs. Finns inte en stabil ekonomi finns inte heller möjligheten att ta dyra beslut. Sverige har gått från att ha högst skattetryck i världen till femte plats under alliansens styre. Vill vi bli världsmästare i denna kategori igen?

Alliansen har lotsat Sverige igenom en av de tuffaste lågkonjunkturerna på länge. Sverige har klarat denna lågkonjunktur mycket bra i ett europeiskt perspektiv. Nu vädrar vissa partier morgonluft och lägger i många fall ofinansierade vallöften. Några exempel:

Sverige är tillsammans med några andra västländer världsledande i ansvarig miljöpolitik. Tyvärr räcker inte detta för Miljöpartiet. Vi måste bli oerhört mycket bättre, kosta vad det kosta vill. Betalarna är vi medborgare. Mig veterligen är Sverige ett litet land bland många andra på vårt jordklot. Vore det inte bättre att försöka påverka och hjälpa andra länder att bli så ansvarsfulla som vi är i dag? För det är väl inte så att miljöpåverkan stannar inom varje lands gräns? Miljöpartiet lanserar nya miljöavgifter (skatter). Skatterna skall tas ut på koldioxid, energi, transporter och samhällets fiende nummer ett – flyget. Bromma skall läggas ner. Att detta också kommer att drabba Ängelholms/Helsingborgs flygplats är fullständigt ointressant. Flyget ska straffas bort med miljöavgifter, alla ska åka tåg.

Vänsterpartiet vill dramatiskt minska på Sveriges försvar. Detta i en tid då Ryssland visar sig alltmer aggressivt och som dessutom misstänks ha medverkat till nedskjutning av civilt flyg och stöttat rebeller i ett annat land – mycket märkligt.

Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ vill minska arbetstiden till 35 timmar per vecka. Enligt oberoende uträkningar skulle detta vänsterexperiment kosta Sverige 155 miljarder per år – var ska dessa miljarder tas ifrån? Samma vänsterexperiment har totalt misslyckats i det socialistiska Frankrike, men varför lära av historien?

Moderaterna och alliansen har alltid värnat om en stabil ekonomisk politik. Jag ser med oro på alla märkliga radikala, experimentella och ofinansierade förslag som kastas fram från ovan nämnda partier.

Det är ju också så att Socialdemokraterna ska förhandla med dessa partier vid en eventuell valframgång. Vilken röra kommer inte det att bli, hur lång tid kommer det att ta och hur stabil ekonomi kommer Sverige att ha efter några år med denna radikala experimentlusta?

Ulf Pethö (M)

kandidat till kommunfullmäktige i Ängelholm

Ta ställning och dela artikeln