Denna nyhet är mer än 3 år gammal

23 september, 2016

S är rädda för öppenheten (NST 23/9)

I augusti behandlades min motion om öppen data i kommunfullmäktige. Förslagen i motionen hade ökat transparensen och öppenheten i kommunen ifall den bifallits. Moderaterna vill att all data i kommunen görs öppen och tillgänglig för alla i sin ursprungliga form. Alla partier utom Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Engelholmspartiet röstade för att bifalla motionen.

Att SD inte ville bifalla motionen är naturligt. Det är ett parti som lever på myten om att de etablerade partierna och traditionell media ljuger och inte berättar hela sanningen. Om alla enkelt själva hade kunnat se att så inte är fallet, hade partiet tappat all trovärdighet.

För EP är det lika självklart att inte vilja ge fri tillgång till allt. Det är ett parti som lovar allt till alla, och ger sken av att det inte är några problem. Men vad hade hänt om invånarna enkelt hade kunnat se att det minsann inte finns pengar till allt?

Men vad jag inte kan förstå är vad S är rädda för. Ett parti som kallar sig för framtidspartiet vägrar bifalla alla motioner som handlar om att använda och utveckla ny teknik till gagn för invånarna. Förra gången var det en motion som kunde leda till bättre täckning för mobilt bredband.

I valrörelsen kunde man ofta höra S anklaga den förra majoriteten för att hemlighålla information från invånarna, vilket inte var sant. När Moderaterna nu vill göra ännu mer information öppen och tillgänglig för invånarna så säger S nej. Varför?

För att slippa stå till svars direkt varför man inte ville bifalla motionen så valde man att begrava motionen i en ny utredning. Tyvärr lär det nu dröja innan invånarna får tillgång till ett nytt verktyg att granska makten.

Daniel Jönsson (M)
Munka Ljungby

Ta ställning och dela artikeln