Denna nyhet är mer än 3 år gammal

5 januari, 2017

Djärva grepp krävs för att vända utvecklingen (NST 5/1)

Trygghet är avgörande för att en kommun ska vara attraktiv att bo och leva i. Tyvärr hotas tryggheten i vår kommun av den senaste tidens inbrott, vandalism och allmänt stök i centrum.

Kommunen kan samarbeta med andra aktörer och göra vissa egna insatser för att stärka tryggheten, men ytterst är det Polisen som ansvarar för att upprätthålla lag och ordning i vår kommun. Moderaterna ser med oro på Polisens utveckling där bland annat bristande resurser hotar det brottsförebyggande och brottsbeivrande arbetet.

Polismyndighetens resurstilldelning och organisering är frågor av nationell karaktär. Senast i förra veckan krävde därför Moderaternas partiledare ett nytt ledarskap för Polisen och mer resurser. Vi är dock övertygade om att det krävs fler djärva grepp för att vända utvecklingen och stärka förtroendet för rättsväsendet.

Vi har därför föreslagit att Ängelholms kommun borde ansöka om att få bli testkommun för kommunala poliser. Tyvärr röstades vårt förslag ner av kommunfullmäktige med hänvisning till att Polisen är en statlig angelägenhet. Staten och regeringen har dock visat att man inte tar Polisens problem på allvar.

Moderaterna vill se fler poliser med högre närvaro som skapar trygghet och förebygger brott i Ängelholms kommun. Kommunen bör kunna ges möjlighet att prioritera polisresurser och kanske även skjuta till egna medel. På så vis kan kommunen ta en mer aktiv roll i trygghetsarbetet och samtidigt motverka att Polisen flyttar personella resurser till andra insatser.

Robin Holmberg (M)
oppositionsråd

Daniel Jönsson (M)
vice ordförande i beredningen för samhällsutveckling

Ta ställning och dela artikeln