Denna nyhet är mer än 3 år gammal

14 maj, 2018

Interpellation angående Galleri Moment

Galleri Moment är ett konstgalleri med uppskattad verksamhet som drivits i samarbete mellan Ängelholms kommun och Ängelholms konstförening sedan 1967.

Under våren 2017 sades samarbetsavtalet upp av kommunen för omförhandling, främst med anledning av kommunens vilja att göra galleriet obemannat.

I december 2017 tecknades en avsiktsförklaring om samverkan mellan kommunen och konstföreningen. Vid detta tillfälle var parterna fortsatt oense om bemanningsfrågan. Vad som dessutom tillkom var frågan om galleriets förutsättningar inför kommande ombyggnation av Stadsbiblioteket. I avsiktsförklaringen åtar sig Ängelholms kommun ansvaret att hålla konstföreningen informerad om kommunens ombyggnadsplaner. Moderaterna tycker det är bra att kommunen har en hög ambition gällande dialog med konstföreningen inför stundade renoveringar och välkomnar att föreningen ska inbjudas till inflytande i utformningen av det framtida Galleri Moment.

I avsiktsförklaringen konstateras dock att ombyggnaden påverkar Galleri Moment: ”det betyder att ordinarie verksamhet inte kommer kunna bedrivas”.

Moderaternas kan inte tolka detta på annat sätt än att kommunen inte tänker bedriva någon utställningsverksamhet under tiden för ombyggnationen och renoveringen av Stadsbiblioteket. Om detta stämmer är det en dålig utveckling för kulturen i Ängelholms kommun.

Med anledning av ovanstående vill vi ställa följande frågor till Lars Nyander (S):

1. Hur ser du på frågan om bemanning av Galleri Moment i framtiden?

2. Kommer kommunens och Ängelholms konstförenings galleriverksamhet ligga nere under ombyggnationen av Stadsbiblioteket?

3. Om ja, varför kommer inte galleriet – likt biblioteksverksamheten – erbjudas ersättningslokaler under ombyggnationen?

Ängelholm 2018-05-14

Sven-Ingvar Borgquist (M)
Robin Holmberg (M)

Ta ställning och dela artikeln