Denna nyhet är mer än 3 år gammal

17 december, 2020

Problemet i Ängelholm har varit att det pratats för mycket och hänt för lite

Lars Nyander (S), oppositionsråd, beklagar sig över tillståndet i Ängelholms kommun (Aktuella frågor 4/12). Vi ifrågasätter den mörka bild han tecknar när det gäller debattklimatet. Att de politiker som styr kommunen och oppositionen har olika mycket information i olika delar av den politiska processen är självklart, så var det även under den förra mandatperioden när Socialdemokraterna och Lars Nyander satt vid makten.

Idag styr alliansen tillsammans med Miljöpartiet. Blågröna Ängelholms strategi för den första halvan av mandatperioden har varit att få saker att hända.

Lars Nyander efterlyser mer dialog, men problemet i Ängelholmspolitiken har varit att det pratats för mycket och hänt för lite. Från de blågrönas sida har vi därför prioriterat att fatta beslut i viktiga ärenden som tidigare dragits i långbänk.

För stadsbibliotekets renovering, den gamla Parkskolans utveckling, satsningarna i Ängelholmspaketet, ny bolagsstruktur för kommunens fastighetsbolag och andra viktiga besluthar vi säkrat stabila majoriteter i kommunfullmäktige. Vi är stolta över att ha kunnat sluta breda överenskommelser med fler partier än de fem blågröna. Tyvärr måste vi konstatera att Socialdemokraterna är det parti som tydligast valt att inte delta i de förhandlingar som pågått kring besluten eller hoppat av sent under processens gång, inte minst när det gäller trafikfrågorna.

Socialdemokraterna i Ängelholm tycks snart bara brinna för en fråga, att bekämpa ickekommunala alternativ i välfärden. Lars Nyander hävdar att Ängelholms kommun skulle vara ”till salu”. Vad han menar är oklart, men vi antar att det är kritik mot att vi nu genomför våra vallöften.

Blågröna Ängelholm arbetar för en bra balans mellan kommunala och privata alternativ. Det utgör en viktig del i vårt politiska program för mandatperioden. Vi vet att det i denna fråga finns djupa ideologiska skillnader mellan oss och Socialdemokraterna som aldrig kommer att överbryggas, men vi hade hoppats på en mer saklig debatt.

Ängelholms kommun växer och står inför en omfattande utbyggnad av välfärden. Som grund ligger en strategisk lokalförsörjningsplan som antogs 2019. I den tar vi höjd för nya skolor och förskolor samt nya och renoverade äldreboenden och LSS-boenden för funktionshindrade. De allra flesta av investeringarna är kommunala, en handfull är privata. Till viss del handlar det om ekonomi, men främst om att kunna erbjuda valfrihet mellan olika alternativ.

Blågröna Ängelholms uppdrag är inte att vara Lars Nyander och Socialdemokraterna till lags, eller att föra en politik som de uppskattar.Vår uppgift består i att fortsätta utveckla Ängelholms kommun och skapa mesta möjliga välfärd för kommunens invånare. Vi tar gärna debatten, men hoppas på en sakligare ton.

Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande

Liss Böcker (C), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen

Charlotte Engblom Carlsson (L), gruppledare

Linda Persson (KD), gruppledare

Karl-Otto Rosenqvist (MP), gruppledare

Ta ställning och dela artikeln