Denna nyhet är mer än 3 år gammal

22 januari, 2021

Ängelholm öppnar för hemleverans av mat och alkohol

Efter ett initiativ från M och C togs på torsdagen ett beslut om att tillåta så kallad mikrocatering även i Ängelholm. Liknande beslut togs under 2020 i några andra svenska kommuner, exempelvis Malmö, Kristianstad, Helsingborg och Växjö.

Beslutet togs av en majoritet i miljö- och tillståndsnämnden, som hanterar frågor om alkoholservering. Bakom beslutet står M, C, L och SD. Innebörden är att krögare med serveringstillstånd och tillstånd för catering även ska få servera alkohol hemma hos folk. Krögarna har samma ansvar som vid servering på restaurang, de måste ha kontroll över att servering inte sker till personer som är under 18 år och att gästerna inte är kraftigt berusade.

Ett av de viktigaste skälen till beslutet handlar om att hjälpa restaurangbranschen i kristider. Det kan också vara en klar fördel för personer som varken vågar eller vill gå på restaurang. 

Erfarenheter från Växjö visar att möjligheten särskilt uppskattas av äldre personer. Det förklaras både med rädsla för smitta, och för att de ibland har mer pengar att spendera på god mat och dryck.

Vi tror inte att det blir någon större omfattning på det som kallas mikrocatering. Men det är ett litet steg mot ökad valfrihet, stöd åt en plågad bransch och minskad byråkrati kring alkoholhantering. 

Vi utgår från att den anmälningsskyldighet som finns kring serveringsställen ska skötas på enklast tänkbara sätt. Det finns möjlighet att via mejl skicka en kopia av restaurangens bokning med något utökad information. Eftersom serveringen sker i privata bostäder finns det inget krav på myndighetskontroll.

Att Ängelholm öppnar för mikrocatering bör få minmal påverkan på tillgången på alkohol i samhället, och därmed inga skadeverkningar. De höga alkoholpriserna i förhållande till Systembolaget eller butiker i Tyskland lär göra att efterfrågan blir liten. Ett annat argument är att Systembolaget idag jobbar för att erbjuda hemleverans över hela landet. Då är det bara ålderskontroll vid ytterdörren.

Oppositionen, och många tjänstepersoner inom kommuner och länsstyrelser, hävdar att mikrocatering inte ryms inom den svenska alkohollagen. Våra efterforskningar visar att det inte finns några paragrafer eller domar som visar att det är olagligt. Grundprincipen är att det som inte bryter mot lag faktiskt är lagligt. 

För mer info:

Staffan Broddesson, ordförande miljö- och tillståndsnämnden, Centerpartiet

Anders Davidsson, vice ordförande miljö- och tillståndsnämnden, Moderaterna

Ta ställning och dela artikeln