Denna nyhet är mer än 3 år gammal

4 mars, 2021

Hur miljövänlig är Västra länken? (25/2)

I Lars Nyanders (S) replik påstås Klippanvägens förlängning förstöra den stadsnära grönskan och den levande innerstaden och därmed skada vår attraktionskraft för invånare och turister. Inte minst i området kring Stadsparken.

Vi är övertygade om att denna del av staden skulle bli betydligt mer lockande om trafiken leddes om. Kärnan i Ängelholmspaketet, (och detta vet Lars Nyander), är att skapa mer plats för människor och möten i Ängelholm, framförallt vid Stadsparken och Nybron.

Vi tror inte heller att en trafiklösning löser alla problem. Det kommer krävas fler insatser för att skapa en hållbar trafikmiljö i centrum. Den trafiklösning kommunen investerar i måste dock lösa något problem.

Det är faktiskt anmärkningsvärt att Lars Nyander (S) fortsätter förorda Västra länken trots att hans egen utredning visade att den inte har tillräckligt stor påverkan på trafiken i centrum. Konsulterna gick så långt att de menade att arbetet med Västra länken skulle pausas och att kommunen istället skulle titta på andra lösningar.

Nyander säger sig vilja värna stadsnära grönska men har inga problem med att föra fram Västra länken trots att denna skulle ta fem gånger så mycket naturmark i anspråk som Klippanvägens förlängning. Hur ”miljövänligt” är det egentligen att, som Nyander vill låta, bilisterna köra omvägar genom Kronoskogen och Nybroskogen där omfattande naturområden och fauna kommer att beröras?

Klippanvägens förlängning är den enklaste och rakaste vägen att nå bostadsområdena väster om ån, stationen och det kommande stadshuset. Förslaget sparar mest natur av de presenterade alternativen och är i stort sett färdigutrett.

Sju av nio partier i fullmäktige har efter noga övervägande kommit till insikt om att trafiksituationen i Ängelholm behöver lösas och det nu. Det visar att det finns en bred samsyn i hur den nya trafiklösningen ska se ut. I detta fall kanske även Socialdemokraterna borde ta till sig av Winston Churchills bevingade ord: ”Att våga ändra åsikt visar att man är klokare idag än igår”.

Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande
Liss Böcker (C), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen
Charlotte Engblom (L)
Linda Persson (KD)
Karl-Otto Rosenqvist (MP)


Ta ställning och dela artikeln

Vad tycker Moderaterna i dessa hjärtefrågor?