Denna nyhet är mer än 3 år gammal

8 mars, 2021

Förutsättningarna för Västra länken har inte ändrats (NST 2/3)

Svar på insändare av oppositionsrådet Lars Nyander (S) med rubriken ”Socialdemokraterna vill värna om en grön innerstad”, införd den 2 mars.

Lars Nyander (S) har nu under flera replikskiften fortsatt framhärda Västra länken som lösningen på trafikproblemen i innerstaden. Ännu har inga trovärdiga argument framförts som skulle stödja detta mer än svepande ord om dubbelspårsutbyggnaden och ”ändrade förutsättningar”.

Problemet med Lars Nyanders (S) argumentation är att förutsättningarna inte har ändrats. Redan 1992 beslutades att järnvägen skulle byggas ut och bli dubbelspårig. 2016 beslutade kommunen att förorda att en ny tunnel ska ersätta den befintliga Sibirientunneln när spåren byggs ut. Allt detta var känt när konsulterna 2018 utredde Västra länken och rekommenderade kommunen att titta på andra lösningar.

Vi förvånas också över att Lars Nyander inte med ett ord berört det faktum att Västra länken innebär ett fem gånger större intrång i naturen. Den är dessutom dyr och löser inte de problem som behöver lösas här och nu.

Med Ängelholmspaketet utvecklar kommunen både stadsparken, växthustomten och öppnar upp ån för människor. En utveckling som kommer förbättra närheten till stadsnära grönområden och höja stadens attraktionskraft.

Att det ännu inte finns en tydlig lösning för hur Stadsparken ska utvecklas är inte ett problem som Lars Nyander (S) hävdar, utan väldigt medvetet och ett arbete som pågår. Kommunfullmäktige har beslutat att involvera kommuninvånarna genom medborgardialog för att få ta del av hur invånarna skulle vilja se Stadsparkens utveckling, något som kommer gynna handeln och stadslivet.

Lars Nyander (S) säger sig vara trygg med att damma av Västra länken. Men när förutsättningarna är desamma ekar argumentationen tom. Frågan om varför det skulle vara ett bättre alternativ nu än när Socialdemokraterna la utredningen i byrålådan är fortfarande obesvarad.

Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande
Liss Böcker (C), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen
Charlotte Engblom (L)
Linda Persson (KD)
Karl-Otto Rosenqvist (MP)

Ta ställning och dela artikeln

Vad tycker Moderaterna i dessa hjärtefrågor?