31 mars, 2021

Svar till Lotta Åkesson Persson ang. hur idéskisserna till den nya Västhusparken är utformade

Ängelholms kommun planerar inom ramen för Ängelholmspaketet för en hållbar trafikmiljö, men också en grönare och mer tillgänglig stadskärna med plats för människor och möten. Både Växthusparken och den nya bron över Rönneå är viktiga delar i denna helhet.

Självklart kommer den nya parken påverkas av Klippanvägens förlängning. Att parkens utveckling är avhängig vägens planering har vi varit mycket tydliga med. Att ta fram ett gestaltningsförslag för parken i ett tidigt skede – innan alla detaljer för Klippanvägens förlängning är spikade – innebär samtidigt att parken kan påverka utformningen av den nya vägen.

Att presentera en idé för hur en framtida park ska se ut kan aldrig bli en exakt avbild av det färdiga resultatet. Den som vill se en mer detaljerad plan är dock välkommen att kontakta Ängelholms kommun. När beslutet är fattat i nästa vecka kommer fler skisser och tekniska beskrivningar vara tillgängliga på kommunens webbplats.

Att påstå att illustrationerna vi presenterat skulle vara förvanskade är dock helt felaktigt. I illustrationerna är Klippanvägen inritad enligt den förprojektering som är gjord med en körbana på 6,5 meter och gång- och cykelväg på var sida om vägen på 3 meter. Bitvis viker gång- och cykelvägen av från sidan av vägbanan, vilket gör att denna sektion av vägen blir smalare. Vägen är alltså inte förminskad som insändarskribenten påstår.

Det är också viktigt att framhålla att Klippanvägens förlängning inte är en motorled, utan en stadsgata med utformning och hastighet därefter. Nästa steg i processen blir nu att arbeta fram gestaltningen för gaturummet.

Under arbetet med Ängelholmspaketet har Ängelholms kommun lagt särskilt fokus på öppenhet i de olika delprojekten eftersom att vi vet att frågan engagerar många. Vi ställde ut detaljplanen för Klippanvägens förlängning utomhus och förlängde tiden för samrådet till sju veckor för att ge många chans att tycka till, trots pandemin. Med Växthusparken vill vi vara tidigt ute och visa planerna för detta område som rymmer många kvaliteter, men som i dag ligger i träda.

Ängelholms kommun har presenterat en plan och viljeinriktning för den nya park som nu ska anläggas med försiktig start redan i år. Växthusparken kommer att bli kommunens näst största park och erbjuda såväl aktiviteter och lek som odling och koppling till gröna värden kring ån. Vi öppnar upp en gömd pärla för fler att ta del av, vilket gör Ängelholms stadskärna ännu mer grön.

Robin Holmberg (M)
kommunstyrelsens ordförande och ordförande för den politiska styrgruppen för trafikutveckling

Ta ställning och dela artikeln

Vad tycker Moderaterna i dessa hjärtefrågor?