Denna nyhet är mer än 3 år gammal

15 oktober, 2020

Elever och föräldrar ska kunna välja skola själva (NST 15/10)

I en insändare i HD-NST ställer sig några socialdemokrater frågande till att Ängelholms kommun tagit beslut om att kunna tillåta en mindre area till skolornas utemiljö.

Vi tror egentligen inte att det från S sida handlar så mycket om kvadratmetrarna i sig. Socialdemokraterna är väl förtrogna med att frågan rör att när det finns grönområden i närområdet så ska dessa kunna nyttjas av skolan. Därmed kan, om det är lämpligt, skolornas utemiljö koncentreras till en mer yteffektiv yta.

Vi är säkra på att S i Ängelholm vet om att denna fråga initierats av kommunens egen utbildningsförvaltning och att den är aktuell i många kommuner, även där S styr. Det är helt enkelt nödvändigt att använda marken så effektivt som möjligt när våra städer och kommuner växer.

Vi är övertygade om att det för Socialdemokraternas del egentligen handlar om något annat, nämligen den enda fråga som S i Ängelholm fortfarande tycks brinna för – friskolornas vara eller icke vara.

Vi i Blågröna Ängelholm ser fördelar med ett fritt skolval där elever och föräldrar kan välja olika alternativ. Anledningarna till att man vill välja eller välja bort kan vara många, men oavsett tycker vi att det ska finnas valmöjligheter inom kommunen. Ytterst handlar det om elevens välmående och skolresultat.

Samtidigt är valfriheten en demokratifråga. Människor i dag förväntar sig att kunna göra egna val i livet. De valmöjligheter vi har i dag och tar för givet har inte alltid varit det. Nyligen firade till exempel TV4 trettio år. Det är svårt att i dag föreställa sig när det bara fanns den statliga televisionen att titta på. För dagens unga är det lika främmande att inte kunna välja skola som om det bara skulle finnas två kanaler på tv.

Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande
Sven-Ingvar Borgquist (M), ordförande familje- och utbildningsnämnden

Ta ställning och dela artikeln

Vad tycker Moderaterna i dessa hjärtefrågor?