31 mars, 2021

Kvalitet hand i hand med effektivitet (31/3)

Lars Nyander och Yvonne Mollet-Bengtsson (S) skriver att allting ska gå fortare och undrar på vems bekostnad det är på. Ängelholm har en äldreomsorg att vara stolt över med god kvalitet och kostnadseffektivitet. Socialdemokraterna är mycket väl medvetna om att kommunens särskilda boenden måste leva upp till dagens krav på boendemiljö, arbetsmiljö och brandsäkerhet. Att lappa och laga de gamla boendena räcker inte när kommunen riskerar viten. Det om något vore att kasta pengarna i sjön. Vi vill istället ta ett helhetsgrepp och lyfta Ängelholms äldreomsorg genom moderna boenden som tillsammans med vår engagerade personal skapar god omsorg.

Samverkan mellan privata och kommunala aktörer är en väg till framgång. Genom att teckna avtal med de privata boendena som finns i vår kommun har vi kunnat tidigarelägga renoveringen av våra äldreboenden. Vi i den Blågröna majoriteten ser kraften i att erbjuda både kommunala och privata alternativ.

Socialdemokraterna skriver att det är en självklarhet för dem att behålla delar av äldreomsorgen i de mindre enheterna för att de erbjuder andra kvalitéer. Vilka kvalitéer det är står dock obesvarat.

Socialdemokraterna missar även att en större verksamhet inte är en motsats till små enheter. I dag byggs i stort sett alla nya boenden med som minst 60 platser. Genom mindre enheter inom boendet skapas en känsla av småskalighet för både de boende och personalen. Det möjliggör också för ett bredare utbud av faciliteter och aktiviteter då underlaget blir större. Ett exempel är att det blir enklare att knyta till sig externa aktörer som till exempel fotvårdare och frisörer. Det höjer livskvalitén för de boende, skapar en bra arbetsmiljö för de anställda och en god ekonomi.  

För hälso- och sjukvårdspersonalen i en större verksamhet med flera enheter innebär det att de kan arbeta på ett boende, istället för att dela upp arbetstiden på olika boenden. Mindre tid läggs på transporter och tillgängligheten ökar. Det innebär även att medarbetarna får en möjlighet att hjälpa varandra över enhetsgränserna, när arbetsbelastningen varierar.

God kvalitet i äldreomsorgen går hand i hand med kostnadseffektivitet. När verksamheten planeras och drivs på rätt sätt i moderna lokaler skapar det förutsättningar för tryggt åldrande. Socialdemokraterna fortsätter att fokusera på driftsform och nyckeltal istället för det faktiska innehållet. Vad för andra kvalitéer som Socialdemokraterna eftersträvar är högst otydligt.

Ingela Sylwander (M) ordförande nämnden för omsorg och stöd
Sonny Rosén (L) 1:e vice ordförande nämnden för omsorg och stöd
Katrina Dakouri (M)
Wiveca Britzén (M)
Mats Kjellin (M)
Ann Hörnebrant-Sturesson (C)
Katarina Nilsson (KD)

Ta ställning och dela artikeln

Vad tycker Moderaterna i dessa hjärtefrågor?