24 mars, 2022

Det handlar om rätten att välja skola

Sven-Ingvar Borgquist (M) svarar på Lars Nyanders och Lars Carlssons (S) insändare (NST 16/3)

Lars Nyander och Lars Carlsson (S) skriver att lösningen finns i klassrummen och att det bl.a. handlar om anpassade barngrupper och ändamålsenliga lokaler. Visst är det viktigt att förstå vad andra säger men det är kanske ännu viktigare att handla efter vad man själv säger.

Av den anledningen behöver Socialdemokraterna påminna sig själva om att det första Moderaterna gjorde efter valet 2018 var att sätta igång arbetet med att bygga tre nya grundskolor. Trängseln på vissa skolor har varit och är för stor. Under mandatperioden har flera insatser gjort för att få trängsel under kontroll i avvaktan på att de tre skolorna blir klara. En fråga som Socialdemokraterna helt duckade för vid Nyanders tid som kommunalråd. Det fungerar inte att alltid att säga nej!

Nyander och Carlsson undrar hur de blågröna partierna säkerställer en kvalitetshöjning genom etablerandet av friskolor. För moderaterna handlar inte det här om en strukturell förklaringsmodell om marknadens varande eller icke varande. Det handlar först och främst om föräldras rätt att välja var deras barn ska gå i skola och vilken typ av utbildning de ska få genom att etablera en friförskola.

Idag finns det endast en friskola och i dialog säkerställer kommunen kvalitén och hjälper till att finna lösningar på de problem som kan uppstå. Sen säkerställer även Skolinspektionen en bra undervisning och att det finns en likvärdighet mellan skolorna i landet.

Den extra lokalersättningen som Socialdemokraterna refererar till tydliggör vad kommunen egentligen ersätter. Det bygger på att berörd verksamhet öppet och transparant redovisar sina faktiska lokalkostnader, och bedöms kostnaden som rimlig ersätter kommunen den. Det innebär också att risken för att lokalkostnaden äter upp utbildningskvalitén minskar. Något som svider så pass mycket hos Socialdemokraterna att de har valt att riskera en försening av en förskola för 90 barn.

Sven-Ingvar Borgquist (M), ordförande i Familje- och Utbildningsnämnden

Ta ställning och dela artikeln

Vad tycker Moderaterna i dessa hjärtefrågor?