30 maj, 2022

Det är dags att släppa fixeringen vid vinster i välfärden

Kommentar till insändaren med rubrik ”Nej till vinster i välfärden” av Torgny Handreck (S),
Yvonne Mollet-Bengtsson (S) och Mikael von Krassow (S) införd i NST den 6 maj 2022
.

Vi har en stor befolkningstillväxt där demografin pekar på att vi blir allt äldre. En fråga vi måste ställa oss är vad en rimlig nivå på framtidens välfärd är och vem ska betala för den?

Framtidens välfärd är en utmaning, och utan privata välfärdsföretag kommer den bli mycket svår att finansiera på ett för medborgarna acceptabelt sätt. Ett av skälen är att det behövs stora investeringar i välfärdens infrastruktur framöver. Personer över 80 år kommer att öka drastiskt. Antingen behöver bygget av alla nya äldreboenden finansieras av kommunen eller hjälper flera finansiärer till. För det andra bidrar välfärdsföretag med innovationer som kommer användare av privata och offentliga tjänster till gagn. Att begränsa välfärdsföretagandet skulle vara uppenbart kontraproduktivt för välfärdens utveckling.

Givet dessa skäl så finns det all anledning att fokus för välfärdsdebatten flyttas från driftform till finansiering.

Framtidens välfärd är redan en svårlöst utmaning trots en mångfald av aktörer. Stat, regioner och kommuner måste hitta ett sätt att betala för de ökade kostnader som väntas.

Målet för den privata och offentliga sektorn som verkar inom välfärdssektorn ska vara att erbjuda en hög kvalitet och uppnå en hög kundnöjdhet. Om inte, så tacklar vi utmaningarna genom tuffare kvalitetskrav på både offentliga och privata aktörer. Lösningen ligger i att stödja en sådan utveckling och det görs inte genom ett vinstförbud.

Vi i det blågröna styret väljer att lyfta blicken, se helheten och dess konsekvenser. Det anser vi är att ta ansvar. Valfrihet och mångfald innebär ökad kvalitet, ökad makt åt den enskilde och fler arbetsgivare att välja på för den anställde. Att förbjuda vinstdrivande företag skulle innebära att utbudet av alternativ minskade, vilket vore en inskränkning i medborgarnas valmöjligheter.

Efter våra samtal med samtliga berörda på Sommarsol har vi skapat oss en bild över deras situation och vidtagit åtgärder därefter.

Ingela Sylwander (M)                                                                                                                                           Ordförande nämnden för omsorg och stöd                                                                                                                 Ängelholm

Ta ställning och dela artikeln

Vad tycker Moderaterna i dessa hjärtefrågor?