ÄNGELHOLMS KOMMUN RÄDDAR FLYGMUSEET

Vid årsskiftet tog Ängelholms kommun över huvudmannaskapet av Ängelholms Flygmuseum som öppnar igen lördagen 13 januari.

Museet har drivits med ideella krafter av F10 kamratförening sedan 2004. Åldersstigande medlemmar hos föreningen har gjort att färre kan volontärarbeta samtidigt som återväxten av medlemmar har varit hotad.

Att kommunen tar över har varit en lång process och innebär att farhågan om ett nerläggande av museet försvinner. Det är viktigt att museet både gynnar kommunen och besökare. Kommunen kommer därför ha ett fortsatt nära samarbete och dialog med kamratföreningen som har stor kunskap om museet.

”Vi vill gärna fortsätta att bevara och berätta om Ängelholm, flygarestaden. Dessutom är Flygmuseet en viktig del av det lokala kulturarvet. Nu kan vi glädjas åt att vi har två kommunala museer”, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande från Ängelholms kommun.

Museet är en viktig del av det lokala kommunarvet, bl.a. då det var en stor arbetsplats när F10 var aktivt. Att driva det kommer ungefär kosta 3,9 miljoner kronor per år. Dessutom får barn och unga upp till 18 år besöka museet gratis.